Ken je het? Afhankelijk van erkenning, waardering en liefde. Snel gekwetst. Het antwoord op jouw appje duurt te lang? “Er staan toch twee blauwe vinkjes? Je hebt het toch gelezen? Je had toch kunnen antwoorden? Of had je het zó druk dat je geen minuutje over had voor mij? Wat beteken ik eigenlijk in jouw leven???? Weet je wat, ik vind het wel best zo. Dan maar niet.”

Oké. Dit was overdreven. Een voorbeeld van een reactie van je snel verdrietig en gekwetst voelen; zelf weggaan omdat je bang bent om verlaten te worden. Als ik het naar yoga vertaal, gaat het hier over een zwak hartchakra.

Het hartchakra ligt in het midden van de borst, tussen de tepels, en is verbonden met de longen, het hart en de klier achter het hart: de thymus.

Als je energetische hart in balans is, leef je met liefde en compassie, kun je anderen en jezelf vergeven, heb je voldoende zelfliefde; ben je dienstbaar aan jezelf en anderen. Kwaliteiten die daarmee verbonden zijn: vriendelijkheid, liefde en compassie.

Als het hartchakra zwak of in onbalans is, kun je moeilijk liefde ontvangen of geven. Uit angst om verlaten te worden, ben je afhankelijk van liefde en waardering. Uit angst om gekwetst te worden, kwets jij eerst. Je kunt je ook jaloers voelen, bang zijn voor intimiteit en vasthouden aan verdriet. Mensen die leiden aan het ‘helpers-sydroom’, (ik help dus ik besta), hebben vaak een zwak hartchakra. Voor jongeren is er een prachtig programma op zelfliefde.